Náš príbeh

Rada by som Vám predstavila našu farmu, ktorá sa zaoberá pestovaním čučoriedky kanadskej viacerých odrôd od skorých až po neskoré na celkovej rozlohe 1 ha.

Dôvodov prečo sme sa rozhodli pre tento druh ovocia bolo viac. V prvom rade plody čučoriedok patria medzi najzdravšie druhy ovocia. Obsahujú železo, fosfor, horčík, vápnik, vitamín B a majú veľa pozitývnych
účinkov na náš organizmus. Na území Slovenska je vysadených necelých 30ha a pre potreby dopytu a sebestačnosti by bolo potrebné mať vysadených v súčasnosti aspoň 150 ha.

Na začiatku sme si dali vypracovať rozpor pôdy, keďže toto, je pre čučoriedky veľmi dôležité a následne projekt na Výsadbu produkčnej plantáže.

Sadenice s celkovým počtom 3 600 ks a širokou odrodovou skladbou: Duke, Spartan, Bluecrop, Bluegold, Nelson, Chandler, Bonus, Toro a Liberty. Substrát sme si dali namiešať s optimálnym zložením pre pestovanie čučoriedok. Pri výsadbe do kontajnerov sme ku každej našej rastlinke aplikovali mykorízne huby pre kyslomilné rastliny Rhodovit. Čučoriedky budú vďaka ním v lepšej kondícii, čerpať viac živín a celkovo sa nám odvďačia vyššou rodivosťou. Závlaha do každého kontajneru je realizovaná kvapkovou závlahou z nádrže s odstátou vodou. Plantáž je nevyhnutné chrániť pred vplyvmi počasia ako je krupobitie a vtákmi predovšetkým škorce a drozdy, preto sme ju dali kompletne zasieťovať z vrchu aj z bočných strán. Momentálne sa pripravujeme a veľmi sa tešíme na našu prvú úrodu čučoriedok.

Na našej farme by sme chceli mať širokú odrodovú skladbu, preto sme na jeseň vysadili ďalšie stromy a to predovšetkým orechy, mandle, liesky, gaštany, čerešňu a morušu. Celková rozloha nášho pozemku je viac ako 3 ha a zatiaľ je vysadená necelá polovica. Naše plány do budúcnosti sú rovnako veľké ako tie už zrealizované, preto sa tešíme na Vás u nás na farme.

S pozdravom team
Berry Farm

Pridať komentár