Vplyv čučoriedok na naše zdravie

Konzumácia plodov čučoriedok má veľmi pozitívne účinky na ľudský organizmus. Sú zaradené medzi najzdravšie druhy ovocia na svete. Obsahujú široké spektrum flavanoidov, majú významnú antioxidačnú aktivitu. Plody sú zdrojom vitamínu A, B a C, ktorý posilňuje imunitu a pôsobia ako prevencia a liek proti nachladeniu a infekčným ochoreniam.

Triesloviny majú dezinfekčný účinok a zabraňujú množeniu baktérií v črevách. Neobvykle vysoký obsah antioxidantov z vitamínu E pôsobí v našom tele ako ochranný štít pred voľnými radikálmi, ktoré môžu vyvolať rast rakovinových buniek. Draslík odvádza prebytočnú tekutinu z tela, a tým pomáha odstraňovať opuchy. Horčík zase podporuje správnu funkciu svalov a nervov, mierni depresie a prispieva k zdravým zubom. Obsahuje i ďalšie stopové prvky: meď, zinok, chróm, mangán a železo, ktoré podporujú tvorbu krvi.

Antokyaníny obsiahnuté v čučoriedkach sa podieľajú na obnove očnej sietnice,zvyšujú ostrosť zraku, odstraňujú únavu očí a používa sa ako podporná liečba šeroslepoty. Používajú sa pri výrobe prípravkov na zlepšenie videnia pri práci pod umelým osvetlením a sú súčasťou stravy kozmonautov. Slúžia ako podporný prostriedok pri liečbe cukrovky. Znižujú hladinu cholesterolu v krvi, ako aj poškodenia kože spôsobené nadmerným opaľovaním.

Pridať komentár